Zaterdag 7 februari

Deze zaterdag staat volledig in het teken van de vastelaovend. ´s Ochtends starten Jos en ik in het Cultuurhuis in Heerlen. Daar wordt een foto gemaakt van alle prinsen en prinsessen van Parkstad.
‘s Middags verzamelen we weer bij Amicitia en gaat de reis verder naar Scouting de Stutters. Daar worden we hartelijk ontvangen en wordt door onder andere de Bevers en de Welpen al flink gehost. Na een drankje en de polonaise vertrekken we naar Roermond, naar de studio van TV Limburg.
Daar zijn we als CCH uitgenodigd om te verschijnen in het tv-programma ‘De Vastelaovesmarathon’. Het deel van uitzending waar we bij aanwezig zijn, wordt opgeluisterd met optredens van de Shakin’ DJ’s, Thei en Marij en als uitsmijter de LVK-winnaars Spin en Span. We mogen als vereniging ook nog kort naar voren komen voor een aantal vragen en Ton en ik mogen een aantal zaken toelichten over de Breuker vastelaovend. Het onder de neus hebben van een microfoon begint langzaam te wennen… We krijgen verschillende complimenten voor ons optreden op TV. Dank daarvoor; altijd leuk en fijn om te horen dat het goed over is gekomen.
Vanuit Roermond gaan we terug naar Gebrook. Eerst een klein rustmoment en een hapje eten bij de Heerlijkheid, waarnaar we verder gaan naar een van de plekken in Gebrook die voor mij extra speciaal is.
Het MFC Gebrook, waar op dat moment de repetitie van Fanfare St. Gabriël bezig is. Geen standaardrepetitie, maar de voorbereidingen voor de optochten in Heerlen en Gebrook. Zo luisterend en merkend wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren, kriebelt het dat ik dit jaar niet meeloop met de fanfare. Anderzijds is het wel erg mooi dat de optocht waarin ik Sjtadsprins ben op deze manier samen met de Hopduvelkes wordt opgeluisterd door ‘mijn’ cluppie’. Een initiatief dat één van de voortvloeisels is uit een beweging die door een aantal mensen is ingezet en nu door iedereen uitgedragen wordt. Daarom ook dat ik hier zelf graag kort het woord neem om iedereen daarvoor te  bedanken, en de mensen die het hoofd boven het maaiveld uit hebben durven steken in het bijzonder; chapeau!
Vervolgens steken we de Breuker landsgrens over en gaan we op bezoek bij de Parkuule in Austroa. Een aangrenzend dorp met een aantal dwarsverbanden met Gebrook, onder andere via de formatie Siefoe en osse Thieske. De Parkuule hebben dit jaar als prins, prins Luc I in hun midden en we brengen hem en de Parkuule graag onze felicitaties over.
Na het bezoek aan Austroa, gaan we weer terug naar Gebrook. Wederom een voor mij persoonlijk bijzonder plekje,  sportpark Overbroek. Een plek, waar ik net zoals op sportpark De Dem, menig uurtje heb doorgebracht en in het geval van Overbroek nog steeds doorbreng. Ik heb relatief kort bij FC Hoensbroek gespeeld, maar het voelt wel als een plek waar ik  thuiskom. Vandaar ook dat ik hier graag kort zelf iets wil zeggen. Vooral om mijn waardering uit te kunnen spreken over de manier waarop de vereniging met mensen omgaat en de wijze waarop zij de taken en verantwoordelijkheden richting haar leden invult.
Na het bezoek aan het vertrouwde Breuker Land gaan we verder op reis naar de volgende ‘buitenlandse’ bestemming, Groeët Ghen Heij. Dit keer niet naar onze vrienden van De Bokkeriejesj, maar naar de vriendinnen van Damesgilde de Geête. Aangekomen in het Corneliushuis is daar zojuist prinses Diana I als heerseres uitgeroepen en zet de feestband Tonca de boel om z´n kop. We zijn hier aan de late kant en de avond loopt op zijn einde. Dat is echter geen probleem, want om de hoek, of beter gezegd óp de hoek, in Ghen Heij ligt dan nog altijd café Dirkjan. Het feestgedruis verplaatst zich naar deze kroeg we worden wederom hartelijk ontvangen. Dat het erg gezellig is, blijkt ook wel uit het feit dat ik helemaal vergeet dat we al de hele dag op pad zijn. Uiteindelijk helpt het dat het licht aangaat en zien we op ons horloge dat het inderdaad mooi geweest is en het bed opgezocht kan worden. Het einde van een, ik val in herhaling maar niet minder gemeend, waanzinnig leuke vastelaovesdag.

Author: Guido

Share This Post On