Stan I (Dieteren) Sjtadsprins va Gebrook

Op zaterdag 10 januari is Stan Dieteren geproclameerd tot Sjtadsprins Stan I va Gebrook.Hij volgt hiermee Jos III (Jos Mengelers) op als nieuwe heerser van ’t Breuker Narreriek.

Opnieuw wist Sjtadsvastelaovesvereiniging CCH Gebrook een spetterende proclamatie te organiseren in narrentempel Kasteel Hoensbroek. De proclamatie vond plaats in de stijl van de musical De Drie musketiers. Een spannend spektakel vol zang, dans, acteerwerk en filmbeelden vertelden het verhaal van D’artagnan. Duistere krachten wilden voorkomen dat het rijk een nieuwe heerser zou krijgen, maar de drie musketiers staken daar een stokje voor in de vorm van hun degens. De duistere krachten werden verslagen en nadat de laatste klanken van “Eine vuër alle, alle vuër ein!” hadden geklonken, kwam als slotstuk Sjtadsprins Stan I te voorschijn. Tot vlak voor dat moment had Stan nog op het podium gezeten met de Breuker Blaoskapel.

Stan is 29 jaar en een echte Breuker jong. Vanaf zijn vijfde jaar woont hij in Hoensbroek. Hij groeide op aan de Juliana Bernhardlaan in Gebrook, waar zijn ouders zelf een huis bouwden. Na basisschool de Voeëgelsjtang ging Stan naar het St. Janscollege om vervolgens Onderwijskunde te studeren in Utrecht. Toen zijn moeder plotseling overleed, kwam hij terug naar het Zuiden. In deze periode kwam hij in contact met PNA Group in Heerlen. Stan begon daar als lesmateriaalontwikkelaar en volgde parallel de HBO opleiding ‘System Engineering & Knowledge Management’.  Inmiddels werkt hij alweer ruim 10 jaar bij PNA Group, momenteel als consultant en projectleider.

Stan woont samen met Imke aan de rand van Hoensbroek in de nieuwbouwwijk Emma. In januari van vorig jaar is er nieuwe bewoner bijgekomen; zoontje Siem. Stan is de zoon van John Dieteren en Gertie Dieteren – Haagmans. Het gezin bestaat verder uit zusje Aniek van 27 jaar en broertje Noud, van 20 jaar.

Stans grootste hobby is muziek maken. Sinds zijn 6e is hij lid van Fanfare St. Gabriël waar hij trompet speelt. Naast musiceren zet hij zich ook op andere manieren in voor de vereniging. Momenteel maakt hij deel uit van een initiatief dat zich bezighoudt met de verdere toekomst van de muziekvereniging waarin o.a. het maken van concertreizen en de passie voor kunst en cultuur centraal staan. Naast musiceren bij de fanfare, speel Stan ook bij de uit de fanfare ontstane Breuker Blaoskapel, de hofkapel van het CCH. Zijn andere hobby is voetbal. In het verleden keepte hij o.a. bij EHC en FC Hoensbroek, tegenwoordig voetbalt Stan bij Huppeldepub.

Stan kreeg vastelaovend met de paplepel ingegoten. Zijn eerste, mooie herinneringen aan de vastelaovend gaan terug naar Amicitia en dan in het bijzonder de carnavalsvrijdag. Op die dag werd vastelaovend op zijn basisschool de Voeëgelsjtang gevierd en aansluitend gingen hij met zijn zusje en moeder naar het ‘Lerarentreffen’ in Amicitia. Zijn vader was die dag met de Breuker Blaoskapel op pad. “Geweldig was het toen als kleine Breuker jong om de kapel later op die dag samen met de Sjtadjsprins een vol Amicitia binnen te zien komen en allemaal samen te zingen en te sjoenkelen.” Stans eerste officiële opdracht was het inaugureren van oud-prins Jos III (Mengelers). Met pijn in het hart moest hij als Ajacied een avond door het leven als Feyenoordfan. Jos volbracht zijn opdracht en werd opgenomen in de galerij der Oud-Prinsen.

De komende weken zal Stan al zijn energie inzetten om er samen met alle Breuker luuj, een fantastisch vastelaovesseizoen van te maken met als motto “Wat vluugt d’r tied!”

Wie Sjtadsprins Stan I wil feliciteren, is van harte welkom op zondag 18 januari tussen 18.33 uur en 20.11 uur in Kasteel Hoensbroek. Dan houdt de nieuwe heerser van ’t Breuker Narreriek zijn Prinsenreceptie. We wensen de nieuwe Sjtadsprins Stan I va Gebrook een geweldig vastelaovesseizoen toe!

Het dagboek van Sjtadsprins Stan d’r Ieësjte va Gebrook kunt u hier lezen!

Update seizoen 2021-2022

Update seizoen 2021-2022

Leef Vastelaovesvrung, Bedroefd en met pijn in ons vastelaoveshart hebben wij na goed overleg met onze beoogde nieuwe Sjtadsprins van Gebrook het besluit genomen om in navolging van het jaar 2021 ook in 2022 helaas geen Sjtadsprins te proclameren. Gezien de huidige...

Lees meer