Sjtadsprins Stan I va Gebrook ontvangt Hoensbroekse scholieren in Optochthal

Honderden meters betonijzer, vele rollen kippengaas, liters behangplaksel, meters papier en emmers vol verf. Tel daar een tiental kleurige metershoge praalwagens en 175 Scholieren van de hoogste groepen van vijf Hoensbroekse basisscholen bij op en je hebt de ingrediënten van een nieuw initiatief van het Comité Carnavalsviering Hoensbroek.

De groepen die dit jaar de raad van 11 en prins of prinses leveren, waren uitgenodigd om op vrijdag 23 januari de Optochthal te bezoeken. Met een bus werden de leerlingen op school opgehaald en naar de Optochthal gebracht. Daar werden ze ontvangen door Sjtadsprins Stan I. De kindercommissie van het CCH organiseerde deze open dag en leidde de groepen leerlingen en hun onderwijzers rond. Er werd uitleg gegeven over hoe carnavalswagens worden gebouwd, maar ook aan de papier-maché koeien voor het Kowrenne werd een bezoekje gebracht. Dat was meteen een mooi moment om dit oer-Hoensbroekse vastelaovesevenement uit te leggen. Meteen kwam de vraag waarom er geen kingerkowrenne wordt georganiseerd. Een idee waar ook de kindercommissie al over na dacht. Wie weet een mooie nieuwe traditie om in het jubileumseizoen 2015-2016 mee te starten?

Aan de hand van ontwerptekeningen, foto’s en filmpjes werd gekeken naar de wagens zoals ze de afgelopen jaren in de Hoensboekse optocht trokken. De wagens voor 2015 staan immers nog in de steigers. Natuurlijk werd ook de Koekoewawa niet vergeten. Deze openingswagen van de optocht is gecreëerd naar het gelijknamige traditionele Hoensbroekse vastelaovesleed. Nu weten de leerlingen ook waarom deze sympathieke mansfiguur wordt afgebeeld met een lantaarnpaal. En dat zijn naam “Koekoewawa” is en niet “Koekwaus”. Maar er waren meer vragen; “Waarom zitten er geen vrouwen in de Raad van 11?”, “Hoe kun je zien dat deze wagen voor Heerlen is?” en “Bouw je zo’n wagen in een week?”.

 

Natuurlijk is een bezoek aan de Optochthal niet compleet zonder de Prinsewagen te mogen beklimmen. Daar werd samen met Sjtadsprins Stan I een groepsfoto gemaakt. Een mooi aandenken aan een geslaagd nieuw evenement dat alles in zich heeft om een mooie traditie te worden. Gezien het enthousiasme en de interesse van de leerkrachten en leerlingen, gaat dat zeker lukken.

Update seizoen 2021-2022

Update seizoen 2021-2022

Leef Vastelaovesvrung, Bedroefd en met pijn in ons vastelaoveshart hebben wij na goed overleg met onze beoogde nieuwe Sjtadsprins van Gebrook het besluit genomen om in navolging van het jaar 2021 ook in 2022 helaas geen Sjtadsprins te proclameren. Gezien de huidige...

Lees meer