Interview

Wie is Sjtadprins Stan I? Hoe, wat, waar, waarom, wanneer , waarvoor en waardoor? Een interview met de nieuwe Sjtadsprins van Gebrook. 

Volledige naam met alles erop en eraan?
Stan Arnoldus Anita Dieteren

Geboren op…en waar?
20 februari 1985 in het Atrium Ziekenhuis in Heerlen (Groot Gebrook). Mijn ouders woonden toen nog in Oirsbeek. Toen ik  5 jaar was zijn we naar de Juliana Bernhardlaan in Gebrook verhuisd, waar mijn ouders een huis gebouwd hebben.

Getrouwd, verliefd, verloofd, samenwonend?
Verliefd op en samenwonend met Imke. Imke en ik hebben eerst een tijdje in Heerlen samengewoond. In 2010 hebben we een huis gekocht in de nieuwbouwwijk Emma, aan de rand van Gebrook en in 2011 zijn we daar naartoe verhuisd. In januari van dit jaar is er nieuwe bewoner bijgekomen, ons zoontje Siem. 

Beroep of studie?
Na basisschool de Voeëgelsjtang en het St. Janscollege heb ik een jaartje Onderwijskunde gestudeerd in Utrecht. Toen mijn moeder plotseling overleed ben ik teruggekomen naar het Zuiden. In deze periode ben ik in contact gekomen met PNA Group in Heerlen. Ik ben daar destijds begonnen als lesmateriaalontwikkelaar en heb parallel de HBO opleiding ‘System Engineering & Knowledge Management’ gevolgd en afgerond.

Ik werk inmiddels alweer ruim 10 jaar bij PNA Group, momenteel als consultant en projectleider. Tevens vervul ik de functie van Manager operations voor CogNIAM Finance, een joint venture tussen ABN AMRO en PNA Group.

Namens PNA Group ben ik daarnaast actief betrokken bij de ontwikkelingen binnen de Smart Services Hub (SSH), een regionale samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en ondernemers.

Vertel eens iets over je familie?
Mijn vader is John Dieteren en mijn moeder Gertie Dieteren – Haagmans. Mijn moeder is overleden in 2004.

Ik ben de oudste uit een gezin van drie kinderen.  Ik heb een zusje, Aniek, van 27 jaar die samenwoont met haar vriend Maurits in Schinnen en een broertje, Noud, van 20 jaar die in Heerlen woont. Mijn vader John woont samen met zijn vriendin Jacqueline in Druten, omgeving Nijmegen. Jacqueline heeft twee kinderen, dochter Anniek en zoon Arthur met vriendin Tessa.

Sinds ik met Imke samen ben, is mijn ‘directe’ familie uitgebreid met mijn schoonouders Hub en Marion, schoonbroer en vriend Roel en zijn vriendin Fabiënne.

Stad?
Ik ben veel onderweg, maar uiteindelijk gaat er voor mij niets boven de plek waar ik opgegroeid ben, Gebrook. Van vakanties zijn de steden Parijs, Lucca en Siena me het meest bijgebleven als erg mooie plekjes.

Eten?
Qua eten vind ik eigenlijk van alles lekker. Voorkeur uiteindelijk misschien dan toch wel voor pasta met vis; liefst in een restaurantje in een havenstadje…

Drank?
Bij het voorgaande dan een lekkere, witte wijn. Ik lust ook graag een rode wijn of een pilsje. Als afzakkertje smaakt een Amaretto altijd erg goed.

Kleding?
Voor mijn werk business casual of in kostuum. In mijn vrije tijd draag ik het liefst een overhemd met trui, spijkerbroek en gympen.

Vakantie?
Kan van alles zijn. Als zomervakantie vind ik Italië, zeker streken als Piemonte, Toscane of Umbrië, geweldig. Nu met Siem kijk ik enorm uit naar de campingvakanties in o.a. Frankrijk en Italië zoals ik die zelf vroeger altijd gehad heb. Daarnaast staat een wandelvakantie in Schotland of Ierland nog ergens op mijn verlanglijstje.

Sport?
Voetbal

Muziek?
Mijn muzieksmaak is niet heel specifiek. Ik kan net zo goed nummers van Armin van Buren als van Passenger als van een goede fanfare of brass band opzetten, dat hangt meer van het moment af. Vastelaovesmuziek luister ik ook graag en veel. Normaal begint dat ongeveer vanaf november om alvast een beetje sfeer te proeven, dit jaar reed ik in de zomermaanden al op en neer naar Amsterdam en Apeldoorn onder het genot van typisch Limburgse klanken.

Lezen?
Ik lees graag, al komt het er altijd op vakantie pas echt van. Dan lees ik graag een goeie thriller van schrijvers als David Baldacci, Dan Brown of John Grisham.

Film?
Over het algemeen kijk ik graag naar misdaadfilms en films waarin je compleet op het verkeerde been gezet wordt zoals Shutter Island. De films van Lord of the Rings vind ik ook erg indrukwekkend. Een film uit een minder stoer en heel andere genre die me altijd is bijgebleven is P.S. I Love You.

Hobby?
Op de eerste plaats muziek maken. Sinds mijn 6e ben ik lid van Fanfare St. Gabriël waar ik trompet speel. Naast musiceren zet ik me daarbij ook in voor de vereniging op andere manieren, zoals in het verleden als bestuurslid. Momenteel mag ik deel uitmaken van een initiatief dat zich bezighoudt met de verdere toekomst van onze muziekvereniging waarin o.a. het maken van concertreizen en de passie voor kunst en cultuur centraal staan. Naast musiceren bij de fanfare, speel ik ook bij de uit de fanfare ontstane Breuker Blaoskapel, de hofkapel van het CCH.

Mijn andere hobby is voetbal. In het verleden heb ik o.a. bij EHC en FC Hoensbroek gekeept, tegenwoordig voetbal ik bij Huppeldepub. Een club waarin een mix van jong en wat minder jong samen sportief bezig is en waar winnen, of beter gezegd niet verliezen, wel nog erg belangrijk is. Aansluitend vindt er altijd een goed verzorgde 3e helft plaats waarbij ook de niet meer actieve leden aanschuiven. Een heerlijk moment in het weekend waarin de sterke verhalen niet ontbreken en waarbij veel gelachen wordt.

Radio?
3FM

Televisie?
NOS Studio Sport, Match of the Day en Engelse detectives zoals Inspector Morse en Midsomer murders.

Naar bed om?
Meestal rond 22:30u en dan nog een uurtje TV kijken in bed.

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken?
Alleen Siem mag me ’s nachts wakker maken, als hij niet kan slapen. 

Tic?
Kerstliedjes fluiten.

Wanneer werd je gevraagd om sjtadsprins te worden?
Half juni. Ik had in die week al een aantal maal een gemiste oproep van een nummer dat ik niet herkende. Toen ik na één van mijn afspraken in de auto stapte, kreeg ik direct mijn voicemail. Het was Ton met de vraag of ik hem terug wilde bellen. Enerzijds schoot door mijn hoofd “zou het….”, anderzijds durfde ik er niet op te hopen. Toen ik Ton belde begon hij doodleuk over het feit dat ze op zoek waren naar nieuwe aanwas voor het CCH en dat daarin ook mijn naam genoemd is. Even wist ik niet hoe ik moest reageren, maar al snel zei Ton dat hij een andere functie voor mij in gedachten had.

Beste vastelaovesliedje?
“D’r Sjoenkelwals” van Wiel Knipa.

Je mooiste vastelaoveservaring?
Dat is grappig. Deze vraag heb ik afgelopen week, begin december, ook al voor de Uul‏ mogen beantwoorden voor een leuk nieuw initiatief genaamd de “Vragen-polonaise”.

Eerste, mooie herinneringen aan de vastelaovend gaan terug naar Amicitia en dan in het bijzonder de carnavalsvrijdag. Op die dag werd vastelaovend op mijn basisschool de Voeëgelsjtang gevierd en aansluitend gingen mijn zusje en ik met mijn moeder naar het ‘Leraren treffen’ bij Amicitia. Mijn vader was die dag met de Breuker Blaoskapel op pad. Geweldig was het toen als kleine Breuker jong om de kapel later op die dag samen met de Sjtadjsprins een vol Amicitia binnen te zien komen en allemaal samen te zingen en te sjoenkelen.

Een herinnering die er ook uit springt is een deelname aan de optocht met de fanfare St. Gabriël. We namen toen als fanfare deel onder de noemer ‘Rockfanfaar’, getroffen door de Breuker Blitz. Een wagen met daarop een compleet drumstel, gitarist, basgitarist en zangeres, het fanfarekorps daarachter en alle leden geschminkt en uitgedost in de stijl van de rockband Kiss. Een geweldige dag en de verschillende YouTube filmpjes die daarvan nog op internet zwerven, zijn nog altijd de moeite waard om vaker te bekijken. Dat we daarmee destijds ook nog de Kloe wonnen, was een mooi compliment. Ik kijk dit jaar extra uit naar de optocht vanwege een unieke samenwerking die de fanfare is aangegaan met een grote vastelaoves- en wagenbouwersgroep in Gebrook. De voorbereidingen daarvan zijn erg leuk en veelbelovend.

Grootste genoegen?
Lekker eten en drinken met familie en vrienden. 

Grootste ergernis?
Mensen die hun afspraken niet nakomen en, minder groot maar erg irritant, mensen die hun knipperlicht niet gebruiken.    

Spijt van?
Daar moet ik blijkbaar (te) lang over nadenken; ik heb eigenlijk nergens spijt van.

Tot slot…wil je nog iets kwijt of heb je nog een boodschap voor de Breuker luuj?
Ik wens iedereen een geweldige vastelaovend toe met fantastische momenten. Een seizoen waarin we de boel op z’n kop zetten. Ik heb er enorm veel zin om daar dit jaar als Sjtadsprins een bijdrage aan te leveren.

“Wat dich aoch uëverkumt , wat aoch gebuurt, maak sjpas woe ‘t kint,
sjtel neet oet, dóch ´t noe en maak dich bemind.
Dóch al was se daes oet ‘n good hart, da kries se gaene sjpiet,
want pas op, vuuër se ‘t wits zae se: wat vluugt d’r tied.”